Hur viktigt är det med Omega-3?

Hur viktigt är det med Omega-3?

 

Vem behöver Omega-3?

Din kropp och din hjärna byggs delvis upp av ett fett som heter omega-3. Kroppen kan inte bilda detta själv utan det är livsnödvändigt att du får i dig omega-3 genom maten du äter. Detta är inte så lätt idag då vår mat innehåller allt mindre omega-3. Den feta fisken vi äter tror vi skall ge oss bra fettsyrasammansättning men faktum är att det har blivit tvärtom nästan. Den odlade laxen idag får fel foder och består till mesta del av den inflammationsskapande omega-6 fettsyran istället för den antiinflammatoriska omega-3 fettsyran.

 

2 viktiga funktioner som omega-3 har:

 

  1. Byggstenar till cellmembranen (som skyddar cellerna från objudna gäster, ser till att cellerna har optimal elektrolytbalans och mycket mer). Det går extra mycket omega-3 till hjärnans uppbyggnad.
  2. De påverkar nivåerna av inlammation i kroppen tillsammas med omega-6 fetterna.

 

Det finns många dokumenterade studier vad gäller hälsofördelar vid intag av Omega-3 fettsyror.

 

3 olika hälsoområden där det gjorts studier vad gäller Omega-3

 

Omega-3 och Hjärt- kärlsjukdom 

Omega-3 sänker inflammation i kärlen, detta bland annat genom att det ökar insulinkänsligheten. Omega-3 ökar dessutom kärlens elasticitet, har en blodförtunnande effekt och minskar därmed blodproppsbildning, det verkar också ha en god effekt på blodfetterna.

 

Flera studier visar på att omega-3 kan ha en  blodtryckssänkande effekt både vad gäller det systoliska och det diastoliksa trycket. Har du haft hjärtinfarkt kan du minska risken att få det igen med upp till 50% genom att ta tillskott av Omega-3 fettsyror. Senare forskning visar på positiva effekter vid hjärtsvikt och förmaksflimmer.

 

Omega-3 och inflammatoriska sjukdomar

Reumatism, astma, eksem, inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Chrons, Ulcerös kolit

Reumatism som är en inflammatorisk sjukdom lindras av tillförsel av högre dos Omega-3 fettsyra. Inflammationen i lederna minskar, stelhet och smärta minskar, detta pågrund av att omega-3 har en så kraftigt inflammationsdämpande effekt. Samma effekter har man sett vid ledgikt, och inflammatoriska hudåkommer såsom psoriasis och eksem samt astma.

 

Omega-3 och Hjärnan

Blir du smart av att ta Omega-3?

Barn och nyfödda - ADHD - dyslexi - depression, åldersrelaterade problem med minne

Förr sa man alltid att man blev klok av att äta fisk. Det ligger mycket i det då hjärnan är i behov av vissa av de fettsyror som endas finns i omega-3, det är fettsyrorna EPA och DHA. Dessa hittar du bara i omega-3 produkter från fisk. Effektivast och mest antiflammatorisk är EPA fettsyran och den bör vara 3 ggr så hög som DHA fettsyran. Dessa fettsyror hittar du inte i vegetabiliska oljor.

 

Kroppen fungerar bäst med en bra balans mellan den inflammationshämande omega-3 fettsyran (EPA och DGA) samt den inflammationstriggande fettsyran omega-6. Optimal relation mellan omega-3 och omega-6 är en 1:1 relation. Får vi en 1:3 relation så är det ok. De flesta svenskar har idag en relation på omega-3 och omega-6 fettsyra på 1:20. Detta skapar stora problem med inflammation och dålig funktion av hjärnan, kroniska inflammationer och problem med hjärta och kärl.

 

Barn som äter omega-3 har ofta lättare att lära, bättre koordination och det stimulerar också serotoninnivåerna då serotonin bildas till största del i tarmen, har man inflammation i tarmen så bildas mindre serotonin vilket också leder till depression. Man har också gjort studier som visar på att barn får lättare att läsa och förstå, det ökar läshastighet och har en positiv effekt vid dyslexi. Hjärnan består till största delen av fettsyror.

 

Vilken olja skall jag då välja? 

Det är viktigt att man väljer en ren olja som inte är gjord på koncentrat, det skall vara äkta olja från fisk och krill från ett bärkraftigt bestånd. Vi rekommenderar alltid flytande olja i möjligaste mån och kapslar när man skall ut på resa. Det är lättare att få i sig rätt dosering när man tar flytande, skall du ta kapslar och få en tillräckligt bra effekt får du ofta ta många kapslar. Bra dosering är 1-3 g/dag. Högre doseringar kan vara relevanta vid specifika hälsoproblem. Med flytande olja slipper du också kapsel av olika slag vilka kan vara svåra att bryta ner för magsäcken.

 

SanOmega-3 

Alla produkter vi tar in går genom stränga kontroller då vi bara vill använda det bästa. Vår omega-3 är en helt ren olja som inte är gjort på koncentrat, den kommer från Ishavet och från ett bärkraftigt bestånd. Det är den enda olja på marknaden vi har hittat som har optimal relation mellan EPA och DHA vilket är nödvändigt för att få den gynnsamma antiinflammatoriska effekten och full effekt på ovanstående hälsoproblem. Vår nya omega-3 med citronsmak innehåller dessutom vitamin A,D,E  samt Coenzym Q10, den smakar dessutom väldigt gott. Finns även som naturell med svag örtsmak och E-vitamin komplex.

 

Just nu: 20% rabatt på Omega-3

 

6-pack san omega-3