Skydda din hud i sommar

Skydda din hud i sommar

Visst är det härligt när solen skiner med dess varma strålar. Därför är det extra viktigt att tänka på att skydda din ömtåliga hud – vårt största organ.

Hud som konstant är utsatt för sol är kopplat till flera hudproblem såsom pigmenteringar, rynkor och andra tecken på åldrande i förtid. Detta på grund av att solens skadliga strålar bildar fria radikaler och oxidativ stress. Dessutom aktiveras enzymer som bryter ned de celler som ger huden elasticitet och styrka. I takt med att tiden går kan skadorna som byggs på i värsta fall orsaka hudcancer.

 

Vi vill därför tipsa er om hur man bäst kan skydda huden i sommar.

  • Peela bort gammal, torr hud inför sommaren. Det gör att den bruna färgen håller längre. Ett bra tips är att torrborsta huden
  • Undvik de varmaste soltimmarna på dagen mellan 11.00-14.00. Det är viktigt att huden inte blir bränd.
  • Använd ett naturligt solskydd som möjligt utan kemikalier (kemikalier är bl. a hormonstörande, allergiframkallande, giftiga och dessa kan vara svåra att bryta ned).
  • Aloevera och en återfuktande mask som eftervård är att rekommendera, ekologisk kokosolja går lika bra. (Kokosolja har ett solskyddsfaktor på cirka 4 vilket tyvärr inte är tillräckligt för den nordiska huden).
  • Att sola lite i taget och max cirka 15-20min dagligen utan skydd rekommenderas. (Solen ökar din melaninproduktion som är pigmentet i huden. Dessa celler skyddar din hud och det är först när du blir brun som du har fått i dig tillräckligt med D-vitamin). Om du en bra halt med vitamin d i kroppen så bränner du dig inte lika lätt i solen. Tillhör du kategorin som lätt bränner dig i solen kan det vara bra att boosta dig med vitamin D inför sommarsolen.
  • Rätt näring ger dig skydd invärtes. Eftersom solens strålar skadar våra celler med fria radikaler och oxidanter, kan vi motverka detta genom att äta mycket antioxidanter. Det får vi i oss från grönt, frukt och bär. De blockerar dessutom de enzymer som bryter ned elasticitet och spänst.

Ha en skön sommar!