Så lindrar du din pollenallergi

Så lindrar du din pollenallergi

Äntligen vår! Den grönskande årstiden är underbar för många – men inte lika roligt för alla med pollenallergi. Men det finns möjlighet att få lindring.

Vad är allergi?

Minst 30 procent av befolkningen har någon form av allergi. Det motsvarar tre miljoner svenskar! Och antalet som drabbas ökar hela tiden. 

Allergi är en reaktion från kroppens immunsystem mot ett främmande ämne som den betraktar som farligt. Det är ett vanligt hälsoproblem som påverkar många människor och kan orsaka en rad obehagliga symtom som nästäppa, hosta, klåda och rinnsnuva. En av de vanligaste typerna av allergi är pollenallergi, som även det kan orsaka symtom som trötthet, nysningar, rinnande ögon och klåda i näsa och hals.

Varför ökar allergier?

Allergier ökar i Sverige av flera skäl. En förklaring är vår rena och sterila livsstil som gör att vårt immunsystem har en lättare tendens att överreagera. Dessutom ökar användningen av kemikalier, vilket kan påverka vårt immunsystem och orsaka allergiska reaktioner.

En annan faktor som kan påverka allergiutveckling är den ökande konsumtionen av spannmål, där glutenkonsumtionen har ökat kraftigt. Inom jordbruket används också bekämpningsmedel, varav ett omdiskuterat är glyfosat, som är förbjudet i många länder men inte i EU ännu. Glyfosat tar död på insekter genom att bryta ner deras mag- och tarm kanal. Detta kan i sin tur påverka människors tarmslemhinna, särskilt hos dem som äter mycket spannmålsprodukter.

Till sist är användningen av antibiotika ett problem, vilket kan rubba tarmfloran och öka risken för allergier. Där är faktiskt Sverige ett positivt exempel som är ganska så försiktiga med att skriva ut antibiotika, till skillnad från vissa andra länder där man kan få tag på antibiotika receptfritt.

Visste du att?

Det man utsätts för under sitt första levnadsår har man mindre chans att utväxla en allergi mot. Dessutom har barn som växer upp med husdjur ett bättre skydd mot allergier.

Tarmfloran är viktig mot allergier

Hela 70–80 procent av vårt immunsystem är kopplat till mag-tarm-systemet, och tarmfloran påverkar vår känslighet mot allergier något enormt.

Under pollensäsongen uppstår inflammation i tolvfingertarmen hos pollenallergiker. Personer med inflammatoriska tarmsjukdomar löper större risk att drabbas av allergiska symptom, positiva pricktester, astma och en försämrad lungkapacitet. Tarmen är en central spelare i slemhinnornas samspel, och genom att ta hand om tarmen kan man också ta hand om kroppen som helhet.

Alkohol och vissa antiinflammatoriska läkemedel kan också vara aggressiva mot slemhinnan i mage och tarm och påverka utvecklingen av allergier.

Pollenallergi 

Pollenallergi är immunförsvarets reaktion mot det frömjöl (pollen) som sprids i rikliga mängder när blommor, träd och gräs blommar på vår och sommar. Immunförsvaret misstar pollenet, som är ett protein, för ett hot och bildar antikroppar som leder till frisättning av histamin. Alltihop leder till inflammation. Reaktionen märks mest på slemhinnorna i näsa och luftrör samt i ögonen, men påverkar hela kroppen.

Hur lindrar jag min pollenallergi?

  • Ta en dusch innan läggdags och skölj av eventuellt pollen
  • Byt lakan ofta
  • Skölj näsan med ljummet vatten och salt med hjälp av nässkölj (finns att köpa på apotek)
  • Undvik att vara ute mitt på dagen, va istället ute på morgonen eller kvällen då det inte är lika mycket pollen i luften
  • Stötta tarmen och arbeta med en frisk tarmflora är viktigt för hela din hälsa och hjälper dig även vid allergier (där kan probiotika ha en positiv verkan)

Allergi-paketet

Genom att stötta immunförsvaret och boosta kroppen med ämnen som motverkar frisättning av histamin och motverkar inflammation kan allergireaktionen mildras.

Vi har etablerar ett nytt paket i vårt sortimentet. Allergipaketet innehåller 3 preparat som är behjälpliga vid lindring av symtom i samband med säsongsallergi. Paketet innehåller följande preparat. Just nu med 20% rabatt. 

Quercetin fungerar som en naturlig antihistamin, vilket hjälper till att minska inflammationen och lindra allergisymptomen.

B5 Synergos, Pantotensyratillskott kan minska allergiska reaktioner, särskilt allergisk rinit. Pantotensyra är ganska effektivt för att behandla nästäppa orsakad av allergi.

Vitamin C fungerar som ett naturligt antihistamin och antioxidant. Studier har visat att det kan minska inflammation, svullnad och relaterade symtom som inträffar vid en allergisk reaktion.

 

Köp Allergi-paketet här