Hur kommer det sig att så många har problem med sköldkörteln?

Hur kommer det sig att så många har problem med sköldkörteln?

Så minimerar du risken för underfunktion i sköldkörteln.

Sköldkörtelproblem har ökat lavinartat de senaste 10 åren och idag är det omkring 500 000 svenskar som är diagnostiserade med sköldkörtelsjukdomar. Underfunktion (hypotyreos), är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna vi har i Sverige.

Sköldkörteln eller thyroidea är en tvådelad körtel lokaliserad i halsen vars främsta uppgift är att producera tyreoideahormoner (t3 och t4). Trijodtyronin (t3) och tyroxin (t4) är de naturliga sköldkörtelhormonerna som bildas av jod och aminosyran tyrosin. Sköldkörtelhormonerna går direkt ut i blodet och har flera viktiga funktioner i kroppen då det:

 • Ökar ämnesomsättningen 
 • Ökar cellens produktion av energi (ATP)
 • Stimulerar produktionen av RNA som krävs för att bilda olika typer av proteiner som i sin tur behövs för att bilda enzymer och hormoner
 • Ökar omsättningen av socker 
 • Stimulerar nedbrytningen av kolesterol och ökar hastigheten i fettmetabolismen 
 • Kan öka serotoninnivån i hjärnan vilket gör att vi mår bättre. 

Sköldkörtelproblem uppstår ofta på grund av näringsbrist, antingen genom bristfälligt näringsintag eller dålig matsmältning, det kan även finnas gifter på sköldkörteln som påverkar funktionen. Idag vet man även att kortisol som uppkommer vid långvarig stress har en stor inverkan på sköldkörteln. Kortisol sänker ämnesomsättningen, i den processen dämpas nybildningen av våra energiskapande och uppbyggande hormon och sköldkörtelhormon. Detta bidrar till att kroppens tyreoideastimulerande hormon (TSH) försöker förgäves aktivera T3 och T4 hormon men blir motarbetade av kortisolet. En obalans uppstår vilket kan leda till hypotyreos. 

Vid obalans i sköldkörteln så kan följande symptom uppstå:

 • Allmän trötthet / energilöshet
 • Försämrat minne
 • Intellektuell och mental tröghet
 • Muskel- och ledvärk
 • Frusen
 • Trög tarmmotorik
 • Torr hud
 • Ökad depression pga sköldkörtelhormon utsöndrar dopamin
 • Försämrad hårkvalitet / tappa hår
 • Viktuppgång

Thyrocomp

För att sköldkörtelhormoner skall bildas krävs jod och aminosyran tyrosin. Utan dessa näringsämnen kan inte hormonerna bildas, och då finns inte heller tillräckligt med hormoner för kroppens celler. Utan tillräckligt med hormon eller för liten mängd av hormon som är aktivt, minskar cellernas energiproduktion (ATP) och vi får sämre ork och försämrad ämnesomsättning som följd. Brist på hormoner kan även bero på mineralbrist, då framförallt selen är en nödvändighet för att konvertera det mindre aktiva t4-hormonet till det aktiva t3 hormonet.

Thyrocomp är en näringsmedicinsk helhetslösning avsett för underfunktion av sköldkörteln. Kosttillskottet är ett synergi medel som innehåller en bred sammansättning av näringsämnen för att skapa förutsättningar för normalisera sköldkörtelfunktionen. Kosttillskottet består främst av jod och tyrosin som är de grundläggande byggstenarna i sköldkörtelhormonerna t3 och t4. Thyrocomp innehåller även andra viktiga näringsämnen som behövs för att normalisera sköldkörtelfunktionen på ett naturligt sätt. 

Sköldkörteln bildar även kalcitonin, ett hormon som sänker kalciumnivåerna i blodet genom att dämpa osteoklasterna som är en typ av molekyl som bryter ner benvävnad. Thyrocomp kan även dämpa risken för osteoporos (benskörhet) och även minska risken för kalciumöverskott som kan leda till njursten och kärlstelhet.

Det tar ca 5 månader att byta ut samtliga sköldkörtelceller, alltså ca 5 månader för kroppen att eliminera alla dåliga sköldkörtelceller. Via detta kosttillskott ger man sköldkörtelhormonerna en naturlig förutsättning att producera t3 och t4 vilket gör att det tar lite längre tid innan processerna kommer igång jämfört med om man äter syntetiskt hormon, problemet med syntetiskt hormon är att den egna produktionen slutar fungera efter en viss tid och man måste äta läkemedlet livet ut. 

Behandlingstiden är satt på 5 månader och behandlings effekterna man kan få är främst ökad ämnesomsättning och lättare att gå ner i vikt, ökad kroppsvärme och något ökat blodtryck men personer med underfunktion brukar ha lite lägre blodtryck till följd av en låg ämnesomsättning. 

En burk innehåller 120 tabletter och rekommenderad dagsdos är 4 tabletter/dag. För bästa resultat så rekommenderar vi 5 burkar.