Varför du bör äta Omega-3

Varför du bör äta Omega-3

Vad är egentligen Omega-3? Vad är skillnaden mellan olika sorter Omega-3? Och varför är det bra?

Omega-3 är ett samlingsnamn för fleromättade fettsyror där det enskilda fettsyrorna DHA och EPA är det viktigaste och bidrar till de positiva effekterna. Omega-3 fettsyror kan kroppen inte producera själv utan de måste intas via kosten.

En annan grupp av fettsyror är omega-6 fettsyror. Det är viktigt att känna till skillnaden mellan Omega-3 och Omega-6 då de har en motsatt effekt i kroppen. 

Omega-3 har en antiinflammatorisk effekt och bidrar till bättre hjärt/kärlfunktion eftersom fettsyrorna i omega-3 har förmågan att sänka triglycerider (blodfetter) och är även nödvändig för hjärnans normala funktioner. Omega-6 gör det motsatta, därför är det viktigt att man håller en god balans mellan de två olika grupperna av fettsyra. Äter man för mycket omega-6 så kan inflammations graden i kroppen bli för hög. 

Omega-3 hittar man främst i fet fisk och omega-6 finns i vegetabiliska fetter (majsolja, solrosolja, matolja, margariner), snabb mat, kakor, kex osv. 

Människan är utvecklad på en omega-3/omega-6 ratio som ligger på 1:1- 1:3. I dag äter vi i västvärlden ungefär 20 gånger mer omega-6 än omega-3 dvs en ratio på 1:20. Effekten av detta skapar en obalans i kroppen med hög inflammations grad till följd. Idag vet man att inflammation är den största triggern till sjukdom.

Omega-3 är en stapelvara i mångas kosttillskott hylla. Det finns en hel uppsjö av olika märken utav Omega-3. Det som är viktigt här att känna till är att många märken av Omega-3 är gjorda från koncentrat samt innehåller höga halter toxiner. Det kan också vara svårt att veta att man får i sig höga halter av EPA och DHA. Helst skall EPA halten vara 3 gånger högre än DHA halten. Det kan vara svårt att få tag på en Omega-3 med den fettsyra sammansättningen.

San Omega-3 är helt ren och är framställd direkt från krill och småfisk och har 3 gånger så hög EPA som DHA vilket gör att den har en optimal sammansättning. Den innehåller även A, D3, E och K2- vitamin som bidrar till bättre upptagningsförmåga utav fettsyrorna samt Q10 som även det är viktigt för hjärtats funktion och för cellernas energiomsättning.

Köp San Omega-3 här