Får du i dig nog med c-vitamin?

Får du i dig nog med c-vitamin?

Det livsviktiga C-vitaminet! 

Visste du att människan producerar noll C-vitamin själv. Hos i princip alla andra däggdjur syntetiseras C-vitamin från glukos via levern med hjälp av ett enzym som vi människor saknar. Därmed måste vi tillföra c-vitamin med hjälp av kosten, men det är svårt att komma upp i tillräckligt höga doser med hjälp av bara kosten för att det verkligen skall ha tillräckligt positiv effekt på vår kropp.

 

C-vitamin är en kraftig antioxidant, viktigt för immunförsvaret och för infektioner, det har en stor roll för våra blodkärlsväggar och fungerar som ett skydd för att minimera blödning och proppbildning. Det spelar också en viktig roll mot för tidigt åldrande samt viktigt för ben, kollagen, tänder och tandkött och inte minst det spelar en stor roll för våra binjurar och därmed som stress reducerande.

 

Utifrån hur mycket C-vitamin djuren producerar själv så menar flera forskare att dagsbehovet för oss människor är minst 2-14 gram beroende på ålder, sjukdomar och stressnivå.

 

Du hittar C-vitamin i alla frukter, bär och grönsaker. Extra rika livsmedel är torkade nypon, torkad papaya, broccoli, paprika, svarta vinbär, apelsin. Sen finns det en rad så kallade superbär som är rika på C-vitamin. Glöm tex inte att plocka av din Aronia buske nu om du har en sån i trädgården.

 

Vill du ta extra C-vitamin så rekommenderar vi att du tar en syraneutral C-vitamin som är skonsam mot mage och tarm samt för njurarna. Det är ingen ide´ att ta en stor dos på en gång då kissar du bara ut det. Dela gärna upp under dagen vid behov och ta max 0.5 tsk syraneutral åt gången (det motsvarar ca 2 gram c-vitamin).