Varför är omega-3 fettsyran EPA så viktig för din hälsa?

Varför är omega-3 fettsyran EPA så viktig för din hälsa?

Omega-3 innehåller 8 olika fettsyror med väldigt olika effekter. Faktum är att de flesta av oss inte behöver alla dessa fettsyror. Men det är en fettsyra som visar sig i studie efter studie skiljer sig positivt från de andra, EPA! 

När det kommer till livsstilsfrågor som inflammatoriska sjukdomar, sömn och koncentrationssvårigheter finns det goda indikationer på att omega-3-fettsyran EPA kan bidra positivt. Här kan du se några exempel på varför:

EPA är antiinflammatoriskt

EPA omvandlas till vissa hormonliknande ämnen som kallas eikosanoider. Generellt säger vi att de eikosanoider som kommer från omega-6-fettsyrorna ökar inflammationen, medan eikosanoiderna från EPA minskar inflammationen. Skevt intag mellan mat rik på EPA och omega-6-fettsyran arakidonsyra kan ofta vara orsaken till detta. Om du ökar ditt EPA-intag och minskar ditt omega-6 kan du uppleva mindre inflammation i kroppen.

EPA främjar sömn

Eikosanoider från EPA gör mer än att bara verka på inflammation. Faktum är att de också påverkar vår sömnkvalitet. EPA minskar produktionen av sömnhämmande eikosanoider från omega-6-fettsyran arakidonsyra. Detta kan ge bättre sömn.

EPA påverkar smärtkänsligheten

Hur starkt vi upplever smärta eller "smärta" i vår kropp styrs också till en viss grad av intaget av EPA. Vid inflammation eller skada kan en bra balans mellan EPA och omega-6 minska din smärtkänslighet.

Överskottet av EPA blir DHA

Kroppen konsumerar EPA hela tiden. Vissa omvandlas till eikosanoider, medan vissa går längre ner i omega-3-kedjan och slutar som DHA. DHA är mycket viktigt, men det konsumeras inte kontinuerligt som EPA. Brist är alltså sällan ett problem när det kommer till DHA. Tillräcklig tillförsel av EPA gör det alltså möjligt för kroppen att självreglera korrekta DHA-nivåer. Detta ger dig viktiga byggmaterial för din hjärna.

Sammanfattningsvis 

EPA säkrar hög produktion av antiinflammatoriska eikosanodier och reducerar inflammation och smärta. I tillägg visar studier att EPA förbättrar din sömn och därmed din koncentration. En del EPA omvandlas till DHA som är byggmaterialet för hjärnan. EPA är dessutom viktig för blodets viskositet. 

SanOmega 

SanOmega är den mest kompletta omega-3 oljan på marknaden som innehåller hela 1619 mg EPA per 10 ml. Framställd av naturlig fiskolja med ingredienser av hög kvalitet.


Köp här

 

Ansjos fra iskalde farvann gir den beste sammensetning av Omega-3 fettsyrer.