Får du i dig tillräckligt med magnesium?

Får du i dig tillräckligt med magnesium?

Det har pratats mycket om magnesium den senaste tiden, och av goda skäl. Lite magnesium i jorden och påverkan av kemikalier i jordbruket har gjort att väldigt få människor får i sig tillräckligt med magnesium. Dessutom är magnesium en mineral som är svårt för kroppen att ta upp. Magnesium är känt för att vara viktigt för muskelsammandragning, men visste du att det också är viktigt för bland annat skelettet, nervsystemet och energiomsättningen? Och vet du varför magnesium kan hjälpa dig om du kämpar med kramper när du är ute och springer?

Magnesium får ut kalcium ur cellerna

Magnesium är viktigt för kroppens kalciumhantering. Kalcium rinner in i cellerna och magnesium leder det tillbaka ut. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalcium att byggas upp inuti cellerna och göra dem förkalkade. Kalcium är viktigt för normal muskelfunktion, men det måste vara på rätt plats. För mycket kalcium inuti cellen kan hjälpa till att förklara varför magnesiumbrist kan leda till kramper. Flera forskare tror också att detta är en direkt orsak till inflammation inne i cellerna. Denna process kan vara en del av förklaringen till varför många äldre kämpar med både benskörhet och förkalkningsproblem. Vi har tillräckligt med kalcium i kroppen, men skelettet är fortfarande svagt. Om vi ​​inte får i oss kalcium där det ska, kommer det att ackumuleras och ge oss fler hälsoutmaningar.

Energi

ATP är cellernas energimolekyl. ATP är endast biologiskt aktivt när det binds till magnesium. Låga magnesiumnivåer kan därför kopplas till låga energinivåer. Magnesium är också en väsentlig kofaktor i både nedbrytning och nybildning av glukos, i fettomsättningen och i proteinsyntesen. Det finns studier som visar att högre intag av magnesium kan förbättra insulinresistensen hos dem med låg magnesiumstatus.

Magnesium bidrar till normal nerv- och muskelfunktion

Varje rörelse vi gör kräver magnesium. Magnesium bidrar till den elektriska spänningsskillnaden över cellmembranet i nerv- och muskelceller och är viktigt för ledningen av nervimpulser. Detta i sin tur hjälper till att kontrollera musklernas förmåga att slappna av.

Magnesium bidrar till över 300 enzymreaktioner i kroppen

Magnesium är involverat i över 300 metaboliska processer i kroppen. Magnesium bidrar antingen direkt till enzymreaktionen som en koppling mellan substrat och enzym eller som en katalysator som ökar hastigheten på enzymreaktionen.

Funfact: Visste du att magnesium också är inblandat i produktionen av sömnhormonet melatonin? Det gör att magnesium kan bidra till förbättrad återhämtning efter träning.

Vi rekommenderar alla att äta en hälsosam och varierad kost, men vi vet att det inte alltid är lätt att få i sig de nödvändiga näringsämnena varje dag.

SanBalance innehåller utöver marint magnesium även naturligt vitamin C, bioflavonoider och polyfenoler från Acerola, jod, selen, silisium, bor, B6, B12 och folsyra.

Köp SanBalance

 

SanMagnesium Magic är ett joniserat magnesium och förmodligen den lättast absorberade formen du får magnesium i. SanMagnesium Magic fungerar som en magnesiumbooster.

Köp SanMagnesium Magic