Årets nyhet är att vi har valt att lägga till lite astaxanthin i SanOmega Premium för att ytterligare förbättra produkten. Vi använder naturligt astaxantin från mikroalgen Haematococcus pluvialis.
Asta.. vad?!?
Har du hört talas om astaxanthin? Inte? Astaxanthin är faktiskt en karotenoid som liknar betakaroten. Det är astaxantin som ger den fina röda färgen till skaldjur, röda fiskar och flamingos. I odlad fisk används tyvärr ofta syntetiskt astaxantin för att ge fisken den röda färg som vild fisk har. Syntetiskt och naturligt astaxantin är inte identiska molekyler, så det spelar roll vilken astaxantinkälla du använder. Astaxanthin omtalas som världens mest kraftfulla antioxidant, och det är inte utan anledning. Astaxanthin har många intressanta egenskaper som skiljer sig från andra antioxidanter.
Världens mest kraftfulla antioxidant?
Antioxidantegenskaper kan mätas på flera sätt. Antioxidanter har olika verkningsmekanismer, men gemensamt är att de minskar mängden oxidativ stress i vår kropp. Studier har visat att astaxanthin:
- Neutraliserar fria radikaler mer än 65 gånger så effektivt som C-vitamin
- Skyddar cellmembranet mer än 50 gånger så effektivt som vitamin E
- Neutraliserar reaktiva syreföreningar 6000 gånger så effektivt som vitamin C, 800 gånger så effektivt som koenzym Q10 och 11 gånger så effektivt som betakaroten
Astaxantin fäster på cellmembranet, men till skillnad från de flesta andra antioxidanter verkar det på både det inre och yttre lagret av membranet. Vitamin E och betakaroten är exempel på antioxidanter som verkar på det inre lagret av cellmembranet. C-vitamin verkar i sin tur på det yttre lagret. Detta gör astaxanthin till en mycket effektiv antioxidant. Astaxanthin har använts i laxfoder och som kosttillskott i över 20 år. Hittills har inga negativa hälsoeffekter dokumenterats. Studier visar att naturligt astaxantin kan ge:
- Förbättrat blodflöde
- Ökad flexibilitet i röda blodkroppars cellmembran
- Antiinflammatorisk effekt
- Antioxidant effekt
- Hudskyddande effekt
- Minskad oxidativ stress på grund av högt blodsocker hos diabetiker