Mycket stress i vardagen?

Mycket stress i vardagen?

Visste du att mycket stress kan tömma oss på näringsämnen?

Magnesium är det klassiska exemplet som lyfts fram när vi pratar om stress. Stress tömmer helt enkelt kroppens magnesiumlager. Magnesium är ett mineral som många redan från början får lite av genom kosten, och om du upplever mycket stress bör du vara extra vaksam.

När vi stressar frigörs kortisol. Långvarig utsöndring av kortisol leder till förlust av magnesium. Låga magnesiumnivåer leder i sin tur till ökad utsöndring av kortisol, så här har vi verkligen en ond cirkel.

För att få i sig tillräckligt med magnesium kan du inkludera följande magnesiumrika livsmedel i din kost:

  1. Gröna grönsaker: Bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli är utmärkta källor till magnesium.

  2. Mörk choklad: Mörk choklad med hög kakaoandel är rik på magnesium. Se till att välja choklad med minst 70-85% kakao för bästa magnesiuminnehåll.

  3. Frukt: Vissa frukter som bananer, aprikoser, persikor och plommon innehåller också magnesium.

  4. Nötter och mandlar: Mandlar, cashewnötter, jordnötter och andra nötter är bra källor till magnesium. Även pistagenötter är rika på magnesium.

  5. Baljväxter: Linser, kikärtor, bönor och ärtor är utmärkta källor till magnesium.

  6. Kött och fisk: Vissa kött- och fiskprodukter, som lax och kyckling, innehåller magnesium, även om mängderna varierar.

Om du inte kan få tillräckligt med magnesium genom kosten kan det vara klokt med tillskott. 

Magnesium är ett mineral som har en begränsad absorption. Det kan därför vara vettigt att ha en viss förståelse för vilka ämnen som hjälper magnesium att transporteras över till blodet och in i cellerna. Vitamin C är en del av processen som skyddar magnesiumet i tarmen så att det kan tas upp. Dessutom framstår vitamin B6 som en viktig hjälpare. Studier om stress och magnesium visar att de som tar tillskott av vitamin B6 samtidigt som de tar magnesiumtillskott upplever snabbare minskning av stress än de som bara tar magnesium ensamt. Magnesium ensamt ger också resultat, men inte i samma utsträckning som när man har med vitamin B6. 

 

Köp SanBalance Magnesium här

SanBalance innehåller utöver marint magnesium även naturligt vitamin C, bioflavonoider och polyfenoler från Acerola, jod, selen, silisium, bor, B6, B12 och folsyra.

 

Köp Bio Magnesium Plus här

Bio Magnesium Plus är ett avancerat magnesiumtillskott som bygger på synergiprincipen. Innehåller elementärt magnesium tillsammans med kalium och vitamin B6.

 

 

Noah, L.Dye, L.Bois De Fer, B.Mazur, A.Pickering, G., & Pouteau, E. (2021). Effect of magnesium and vitamin B6 supplementation on mental health and quality of life in stressed healthy adults: Post-hoc analysis of a randomised controlled trialStress and Health37(5), 10001009https://doi.org/10.1002/smi.3051