Skillnaden på bra och dålig Omega-3

Skillnaden på bra och dålig Omega-3

Omega-3 är inte bara en fettsyra. Det finns faktiskt 8 olika fettsyror med olika egenskaper. Här går vi igenom vikten av Omega-3 och varför alla bör ta det.

Varför är balansen mellan Omega-6 och Omega-3 så viktig?

Ett av de viktigaste syftena med omega-3-tillskott är att skapa balans mellan omega-6 och omega-3. Anledningen till att omega-3-tillskott är så viktigt är att mycket av vår mat idag innehåller alldeles för mycket omega-6 på grund av att industrin har ersatt många fetter mot växtbaserade altenativ som innehåller mycket mer omega-6. I kombination med det får vi i oss för lite omega-3 från fet fisk och skaldjur där dessutom den odlade laxen idag matas med växtbaserat omega-6-rikt foder.

När vi pratar om balansen mellan omega-6 och omega-3 pratar vi egentligen om balansen mellan omega-6-fettsyran AA och omega-3-fettsyran EPA. Dessa fettsyror har viktiga egenskaper i vår kropp som bland annat reglerar inflammation, sömn, smärtkänslighet, blodets "kladdighet" och blodkärlens elasticitet och tvärsnitt. Både omega-6 och omega-3 är essentiella, vilket innebär att vi behöver få i oss dem genom maten vi äter. Omega-6 har en funktion som driver inflammation, medan omega-3 har en motsatt effekt som dämpar inflammation. Båda fettsyrorna är nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam kroppsfunktion men de ska vara i balans på ungefär 1:1 men idag har de allra flesta långt ifrån det. 

På grund av den moderna maten får vi idag i oss enormt mycket mer omega-6 än omega-3. Det gör att vi får en stor obalans som skapar en “tyst" inflammation” i kroppen. Denna obalans påverkar varje cell i vår kropp, men särskilt våra livsviktiga organ, såsom hjärnan och hjärtat. Att säkerställa att vi upprätthåller en optimal balans mellan omega-6 och omega-3 är en av de viktigaste åtgärderna vi kan vidta för att främja en god hälsa. Detta är särskilt viktigt för våra barn, som idag har en genomsnittlig obalans på 25:1 i Sverige.

Optimera din omega-3-ratio

Visste du att personer med en omega-3-ratio på minst 8% har en förväntad livstid som är 5 år längre än de med hälften så mycket? De har bland annat lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar och även demenssjukdomar som alzheimers.

Men Vad är då omega-3-ratio? Jo, det är procentandelen av omega-3-fettsyrorna EPA+DHA av den totala mängden fettsyror. Kort sagt betyder en hög omega-3-ratio att blodet innehåller mycket EPA och DHA. 

Hur mycket omega-3-tillskott vi behöver varierar med flera faktorer som vikt, aktivitetsnivå och kosthållning. Vilka omega-3-fettsyror tillskottet innehåller påverkar också hur mycket vi behöver för att komma i fettsyrabalans. Tyvärr finns det många omega-3-produkter som inte fungerar som utlovat, de innehåller ofta alldeles för lite av den viktiga fettsyran EPA och kvaliten på oljan är ofta sämre. Det är viktigt att man tar ett bra tillskott av omega-3.

SanOmega Premium

SanOmega innehåller naturlig fiskolja rik på EPA, och den är också tillsatt med fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Det är viktigt att omega-3 tillskottet innehåller mycket av fettsyran EPA då högt intag av EPA gör att vi får balans mellan omega-6 och omega-3 dessutom omvandlas ett eventuellt överskott av EPA till DHA. 

I SanOmega Premium får du också tillräckliga mängder av vitamin A, D, E, K2 (mk7) samt antioxidanterna koenzym Q10, betakaroten och astaxantin. SanOmega är en naturlig olja så du får hela spektrumet av fettsyror som naturligt finns i fisken, så du hittar också omega-3-fettsyror som t.ex. DPA och ALA där.

SanOmega produceras i Norge. Fiskoljan är tillverkad av viltfångad fisk från en hållbart förvaltad bestånd, och processen från fångst till färdig produkt är noggrant kontrollerad. Fiskarten som används är ansjovis och sardiner, oljan från dessa fiskarter innehåller mest EPA eftersom de föder sig på de alger som producerar EPA. Samtidigt är dessa småfiskar lågt i näringskedjan, vilket ger lite ackumulerade miljögifter i oljan.

Det är också värt att notera att med en så komplett produkt behöver du inte köpa mycket annat. Vi vågar påstå att SanOmega ger mest valuta för pengarna. Slutligen vill vi nämna smaken, den är fantastisk! Det är så att även om något är så hälsosamt som det bara kan vara, om smaken inte är bra finns det stor avhopp bland de som väljer att fortsätta med produkten.

Köp SanOmega Premium här