Så stöttar du ditt immunförsvar

Så stöttar du ditt immunförsvar

Se produkter

Vi består till största delen av mikroorganismer som bakterier och virus och vi har ett fantastiskt system som håller allt detta i schak. 

Men ibland stöter vi på bakterier och virus i vår miljö som vårt immunförsvar har svårt att tackla av flera olika anledningar och vi börjar känna oss dåliga. Har vi tur klarar vi oss undan med lite snuva som går över efter några dagar men har vi otur får vi en kraftigare luftvägsinfektion, men de båda beror oftast på samma anledning, att man har ett nedsatt immunförsvar. 

Immunförsvaret är ett komplext nätverk av celler och proteiner som fungerar som kroppens första (och bästa) försvarslinje mot skadliga virus och bakterier. Det viktigaste du kan göra för att skydda dig själv och andra är att se till att ditt immunförsvar har full kapacitet och det finns en del knep att göra som kan bidra till ett normalt fungerande immunsystem. 

Sömn.

Sömnen är viktig för din hälsa då det är under sömnen kroppen får en chans att varva ner. Under sömnen sänks blodtrycket, pulsen, kroppstemperaturen och andetagen blir färre och musklerna slappnar av. 

Immunförsvaret är som mest aktivt när vi sover för det är under sömnen kroppens viktiga hormoner och antikroppar bildas som skyddar dig från sjukdom samt att produktionen av stresshormoner minskar. 

Kroppen producerar även färre T-celler om du sover för lite. T-cellerna är de immunceller som söker reda på och bekämpar inkräktare. Kroppen bildar T-celler även när du är vaken. Men om du inte sover tillräckligt finns det risk att kroppen ägnar mer tid åt att reparera slitage än åt att tillverka T-celler. 

Stress.

Immunförsvarets uppgift är att skydda kroppen mot främmande organismer. Långdragen stress påverkar vårt immunförsvar då vår motståndskraft nedsätts och vi drabbas lättare av infektioner såsom förkylningar och andra infektioner. 

Motion.

Sänker stressnivåerna i kroppen och gör att vi får en bättre syreupptagningsförmåga till cellerna som också är viktigt för ett fungerande immunsystem. 

Kost.

Att äta hälsosamt har också en viktigt betydelse för vårt immunsystem då immunförsvaret försvagas vid näringsbrist och vid inflammation triggande kost. Det viktigaste av allt och det vi förespråkar är att man äter en näringstät och bra kost med mycket grönsaker, rotfrukter, frukter, bra fetter samt bra fullvärdiga proteiner.

Modern mat innehåller generellt sett för lite näringsämnen så länge man inte har möjlighet att äta ekologisk kost. Men att äta varierat och hälsosamt är för många inte alltid så enkelt. Väldigt många väljer dock att komplettera med kosttillskott och här har vi ställt samman det viktigaste kosttillskotten för ett väl fungerande immunförsvar. 

När man väljer kosttillskott är kvaliteten väldigt viktig för att få så bra upptagningsförmåga som möjligt samt att få i sig de mängder som behövs för att få en effekt. På Hälsopaketet hittar du alltid högkvalitativa kosttillskott. 

Kosttillskott för immunförsvaret.

C-vitamin

Nobelpristagaren Linus Pauling var en av de första som rekommenderade C-vitamin som behandling av infektionssjukdomar. Många kritiserade honom eftersom ingen hade lyckats förebygga förkylning med C-vitamin. Troligen är förklaringen att man använt för låga doser. Förklaringen till de försök som gjorts är givetvis att C-vitamin spelar en viktig roll i immunförsvaret och att patienter med allvarliga infektioner ofta har en extremt låg halt av C-vitamin i blod och urin.

C-vitamin är en kraftig antioxidant som både skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till ett normalt fungerande immunsystem. Det har visat sig ha en god effekt för förhindra och förkorta infektioner. 

Köp C-vitamin här

D-vitamin

Luftvägsinfektioner är allra vanligast under vintern, och människor som bor långt från ekvatorn lider ofta av D-vitaminbrist under samma period. Kan det finnas ett samband? 

Flera studier under de senaste åren tyder på att D-vitamin spelar en viktig roll i att förebygga och lindra luftvägsinfektioner.

D-vitamin har en förmåga att trimma immunförsvaret så att det reagerar effektivare mot virus och bakterier. Brist på D-vitamin sänker kapaciteten hos en rad olika biologiska system, bl.a. de som hanterar infektioner.

Låga D-vitaminnivåer utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar och D-vitaminbrist ger upphov till värk, muskelsvaghet och kognitiva nedsättningar.

Köp D-vitamin här

L-lysin

L-lysine är en aminosyra och en nödvändig byggsten för alla proteiner i kroppen. L-Lysin spelar en viktig roll för kroppens produktion av hormoner, enzymer och antikroppar. Studier visar på att l-lysine är effektiv mot just virusinfektioner. 

Köp L-lysine här

Bio Zink

Det finns starka korrelationer mellan brist på zink och infektionssjukdomar som lunginflammation, malaria och mässling. Det är därav inte konstigt att forskare har intresserat sig för zink och dess påverkan på vårt immunförsvar. 

Köp Bio Zink här

Fläderbär

Fläder har använts inom folkmedicin i århundraden och nu visar forskning att bären har en stärkande effekt på kroppens immunförsvar. Genom intensiv forskning har man utvecklat ett extrakt från mogna svarta fläderbär som har visat sig ha en intressant effekt på flera olika influensastammar, förkylningar samt att det kan hjälpa till att minska svullnader i slemhinnor och lindra nästäppa. Blommorna innehåller ämnen som främst är svettdrivande och infusioner av dessa används bland annat för behandling av förkylning, hosta och övre luftvägsinfektioner. Den har också antiinflammatoriska egenskaper.

Flädern innehåller även höga flavonoid nivåer som har en skyddande effekt på kroppens celler. Det är en kraftig antioxidant som skyddar cellerna från fria radikaler.

Fläderbärsextrakt kan förkorta influensa med flera dagar, visar en studie publicerad i The journal of alternative and complementary medicine.

Köp Fläderbär här

Quercetin 

Quercetin är ett naturligt färgämne som är väldigt rikt på flavonoider. Genom dess starka antioxidativa effekt på kroppen skyddar det celler och vävnader från fria radikaler. Fria radikaler är mycket reaktiva och vi människor behöver endast reaktiva ämnen i låga halter. När halterna blir för höga uppstår så kallad oxidativ stress som skadar celler och vävnader. I studier som gjorts finns indikationer på att quercetin kan minska risken för influensa. 

Köp Quercetin här

Nac

N-acetylcystein är en aminosyra som förstärker kroppens avgiftningsfunktioner, är leverskyddande, har slemlösande effekt och fungerar som stöd för
immunförsvaret. Cystein är även delaktig i produktionen av ämnet glutation som har kraftfulla antioxidativa egenskaper

Köp NAC här