Produktinformation
250 gram pulver. Kalciumaskorbat ska inte förväxlas med enklare former av C-vitamin. Det har ett neutralt pH-värde vilket gör det mer skonsamt för magen. Kalciumaskorbat innehåller 90% askorbat (vitamin C) och 10% kalcium. C-vitamin Complex är ett kosttillskott. Rekommenderad dos bör ej överskridas. Förvaras oåtkomligt för barn. Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost.
Nobelpristagaren Linus Pauling var en av de första som rekommenderade C-vitamin som behandling av infektionssjukdomar. Många kritiserade honom eftersom ingen hade lyckats förebygga förkylning med C-vitamin. Troligen är förklaringen att man använt för låga doser. Förklaringen till de försök som gjorts är givetvis att C-vitamin spelar en viktig roll i immunförsvaret och att patienter med allvarliga infektioner ofta har en extremt låg halt av C-vitamin i blod och urin.
Människan är tillsammans med apor, lemurer och marsvin en av de få djurarter på jorden som själv inte kan tillverka vitamin C eftersom vi saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas. Den dagliga produktionsförmågan hos de flesta djurarter ligger på ca 75–100 mg per kroppskilo. Linus Pauling hävdade bl.a. att människan behöver äta minst 75 mg vitamin per kroppskilo för att upprätthålla en optimal hälsa.
Acai är ett vackert mörklila bär som växer på det sydamerikanska palmträdet Acaizeiro. Anledningen till att det svåruttalade bäret blivit så populärt är att det är otroligt näringsrikt och väldigt rikt på vitamin C.
Acerola, Malpighia glabra, är ett tropiskt fruktbärande träd. Artens ursprungliga utbrednings- område ligger i Västindien och i det angränsande amerikanska fastlandet. Frukten innehåller cirka 30 gånger mer C-vitamin än citron och apelsin.
Camu-camu (Myrciaria dubia) är ett litet buskigt träd hemmahörande i Amazonas regnskog i Peru och Brasilien. Trädet bär ett röd-lilafärgat körsbärsliknande bär. Den utomordentligt höga vitamin C-halten (i storleksordningen 2–3% av färskvikten) är den viktigaste egenskapen hos bäret. Den innehåller även aminosyrorna valin, leucin och serin. Camu-camu är också rikt på flavonoider.